Eutanasierea nu va elimina niciodată câinii de pe străzi.

Iniţiativa legislativă privind reintroducerea eutanasierii câinilor fără stăpân a dat naştere unor idei de un grobianism şi de o violenţă feroce: „să fie spânzuraţi", „să le aruncăm cârnaţi cu stricnină", „să fie adunaţi într-un loc şi împuşcaţi în cap", „să le aruncăm bucaţi de carne împănate cu ace", „javrele să fie strivite cu bâtele". Cam aşa sună mesajele postate pe internet de tot felul de descreieraţi. 
Sunt conştient că locul câinilor nu este pe străzi. Ştiu că există situaţii în care maidanezii devin agresivi şi atacă oamenii. Dar parcă nimic nu justifică asemenea atitudini demne de omul de Neanderthal. 
Până la urmă, câinii comunitari reprezintă o problemă a urbei (la fel cum este rata mare a infracţionalităţii, la fel cum este prezenţa cotidiană a „aurolacilor", la fel cum sunt mizeria şi starea precară a drumurilor). Maidanezii nu au ajuns pe străzi paraşutaţi din cer, ci sunt acolo din vina oamenilor. Pe de o parte, din cauza iresponsabililor care i-au aruncat pe drumuri, iar pe de altă parte din cauza autorităţilor care nu au făcut mai nimic pentru a rezolva această situaţie în mod eficient.
Eutanasierea la grămadă a câinilor reprezintă o greşeală. Această iniţiativă nu are nicio logică în contextul în care Primăria Capitalei are deja un program de sterilizare a maidanezilor. Cu siguranţă, dacă eutanasierea va fi aprobată, primii care ar urma să fie omorâţi vor fi câinii semi-domesticiţi aflaţi în jurul blocurilor, care de obicei sunt castraţi şi vaccinaţi. Aceştia sunt cel mai uşor de prins de către hingheri. Ce înseamnă asta? Banii cheltuiţi de primărie pe sterilizare se vor duce pe apa sâmbetei.
În altă ordine de idei, eutansierea nu va elimina niciodată câinii de pe străzi. Asta pentru că autorităţile nu au capacitatea de a-i omorî în ritmul în care aceştia se înmulţesc. Şi astfel vor apărea alţi maidanezi pe teritoriul lăsat liber de cei care vor fi eliminaţi. Teoria a fost demonstrată de fundaţii importante de protecţia animalelor din Occident care s-au confruntat cu această problemă cu câţiva zeci de ani în urmă. Mai mult, într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, de la sfârşitul anilor '80, privind lupta împotriva rabiei umane în ţările subdezvoltate, se arată că omorârea câinilor fără stăpân este ineficientă şi costisitoare. Eutanasierea nu rezolvă cauza, ci doar efectul problemei. Mai mult, echipajele de la ecarisaj se vor confrunta cu boicotul iubitorilor de animale care nu vor mai fi interesaţi de castrarea patrupedelor, ci îi vor aduna la întâmplare de pe străzi, eliberându-i după ce va trece iureşul eutanasierilor. În acest caz, nimeni nu va mai putea controla înmulţirea lor.
Aşadar, soluţia eficientă şi umană de rezolvare a acestei probleme o reprezintă sterilizarea masivă. În Oradea, populaţia canină de pe străzi s-a redus în mod natural cu peste 80% în circa patru-cinci ani, în urma programului de sterilizare şi returnare în teritoriu a câinilor.
Cred că fără isterii inutile, dar cu un program de sterilizare bine construit, cu voinţă şi pricepere administrativă şi cu implicarea ONG-urilor serioase, câinii fără stăpân vor fi o amintire peste câţiva ani. (sursa: adevarul.ro)

Scurt documentar difuzat la postul Canale 5 din Italia privind situatia cainilor din Romania.

Reporterii italieni au reusit sa surprinda in direct echipajul de hingheri care actiona undeva pe strazile orasului Constanta. Acolo se pare ca au fost omoriti "in liniste" o multime de  de catei amariti.

Comportamentul, metodele de prindere, dar mai ales rinjetul sarcastic ce apare pe fata unuia dintre nemernicii de hingheri in timpul filmarii, arata cit se poate de clar "calitatile" hidoase care caracterizeaza pe angajatii serviciului de ecarisaj romanesc.

Macar spre finalul reportajului, reusim sa ne mai indulcim sufletul cu momentul fericit in care niste catelusi nevinovati proveniti din Romania, sunt filmati pe aeropotul din Italia in clipa in care acestia sunt luati in primire de familia care ia adoptat!

video aici:

Comentarii

  1. Buna seara. Vreau sa va comunic ceva.

    La Adapostul pt. caini din str. Odai nr. 3 sector 1, e jale mare! Adapostul apartine de Primaria sector 1.

    Acolo cainii sunt infometati sistematic. Mancarea se amesteca cu mizeria, toata iarna cainii au primit apa putina. Ingrijitorii spuneau de ce sa le puna apa daca apa ingheata?

    Cainilor li se vad coastele. Am fost in adapost acum o saptamana si m-am ingrozit. Cainii mari sunt amestecati cu cei mici, se mananca intre ei.

    Sunt inghesuiti in boxele alea, vai de mama lor.

    Nu prea ai nici cu cine sa discuti acolo.

    Imi place blogul dvs. Va doresc succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar despre cainii care vin noaptea pe la blocuri si omoara pisicile si puii de pisici ce ziceti? Sa nu imi spuneti de lantul trofic si alte minuni de genul asta.......! Parerea mea este ca, la fel ca si in cazul oamenilor, cainii sunt buni si rai! Despre cei care, desi nu sunt infometati, omoara suflete nevinovate numai de dragul de a le omori nu pot sa spun decat ca i-as chinui si i-as omori!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Torsiunea gastrică - o afecțiune ce-ti poate ucide rapid animăluțul dacă nu ești pe fază

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă