Ziua internaţionala a animalelor/World Animal Day

Pe 4 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Animalelor. Cum se sărbătoreşte la noi? Dacă aş fi cinică aş spune că după modelul Craoivei, în care cei de la Domeniul Public s-au hotărât să cureţe oraşul de animale, împrăştiind cârnaţi impregnaţi cu o otravă, bască ce conţine o substanţă interzisă prin lege. Ca la noi la nimenea.


Citisem pe un site american că ei duc o luptă la nivel legislativ pentru abrogarea eutanasierii câinilor din adăposturi prin metoda camerelor de gazare. La noi încă se folosesc metode din cele mai brutale, de la otrăvuri împrăştiate pe domeniul public sau pe terenurile aflate în proprietate privată, ori prin lovituri cauzatoare de moarte. Motivaţia??? Lipsa fondurilor. E mai ieftin să aplici astfel de măsuri decât să foloseşti injecţiile speciale pentru eutanasiere. Ca să nu mai vorbesc că legal vorbind, se eutanasiază doar animalele grav bolnave sau cele agresive, care nu au nici o şansă să fie îmblânzite. Hai să fim serioşi. La noi nici măcar autorităţile nu respectă această lege. Câinii dispar de pe străzi, câini de toate mărimile, de la pui la adulţi, blânzi sau agresivi şi toţi "beneficiază" de acelaşi tratament. De ce? Din cauza nepăsării. Din cauza faptului că în România, animalele de companie care ajung să fie abandonate de oamenii iresponsabili sau cele care ajung să se nască, din aceste animale, pe străzi, nu au nici cea mai mică importanţă în ochii autorităţilor şi a celor ce nu iubesc sau nu înţeleg animalele.


Câinii, prin natura lor, sunt animale foarte sociabile. Din acest motiv ei se adună în haite. Instinctele îi conduc de cele mai multe ori când nu benecificiază de un cămin, de educaţie, dar asta nu înseamnă că ei devin implicit un pericol pentru om. Câinele a fost şi rămâne cel mai bun prieten al omului, din păcate nu şi invers. Şi acest lucru este resimţit de câini, care însă, în imensa lor bunătate, ne iartă, ne tolerează şi ne iubesc aşa cum suntem.


Am spus-o de nenumărate ori, o haită de câini care latră spre oameni nu înseamnă neapărat un pericol. În acea haită se poate afla prietenul adevărat pe care-l căutăm de-o viaţă. Câinii, la fel ca şi copiii, copiază comportamentul celorlalte animale în mijlocul cărora convieţuiesc. Lătratul la oameni, alergatul după biciclete sau maşini, săritul pe porţi când trece cineva pe stradă, vânarea pisicilor nu sunt altceva decât instincte aflate în gena lor. Oamenii, ca cele mai inteligente specii, trebuie să înţeleagă şi să facă diferenţa între animale domestice şi animale sălbăticite. Câinii, la fel şi pisicile, se pot sălbăticii când ajung să trăiască în zone nelocuite, pe câmpuri sau în cladiri părăsite. Lupta pentru existenţă şi căutarea hranei îi face să devină periculoşi pentru oameni. Dar nicioadată, un câine nu va ataca din senin. Câinii atacă când apără ceva ce consideră că le aparţine si te apropii prea mult de acel bun al lui, când se simt ei în pericol sau când sunt agresaţi.


Am observat la bătrânii noştri un obicei foarte prost, chiar şi la bunica soţului meu care umblă spijinită de un baston. Li se pare foarte firesc ca atunci când trec pe lângă nişte câini să-i ameninţe cu bastonul, cu sapa sau cu orice botă. Bătrânii crezând că e nevoie să-şi ia măsuri de siguranţă preventive, recurg la acest gest chiar şi când trec pe lângă câini ce şed, cuminţi, pe iarbă, pe trotuar, etc. Este un gest necugetat, care poate duce la cele mai tragice finale. Da' cine să le spună? Sau dacă are cine să le spună, credeţi că ascultă?
Sau cine să le spună copiilor că nu e bine să provoace câinii, să fugă prin preajma lor ţipând sau agitându-şi mâinile în aer şi nici să arunce cu pietre în ei? Cine să înveţe oamenii că animalele economice, ca vaci, cai, capre, etc nu se bat, nu se tratează cu brutalitate, pentru că şi ele simt, suferă, iubesc etc.



Când vom avea parte în ţara noastră de educaţie privind relaţionarea cu animalele, de lecţii privind importanţa lor pentru viaţă, poate şi acestea s-ar bucura de mai mult respect. Până atunci, cei care le respectă, iubesc şi îngrijesc vor fi priviţi în continuare ca nişte nebuni, li se va striga mereu "mai bine ai îngriji un copil decât un animal" sau alte aberaţii născute din minţi şi suflete goale de iubire, dăruire şi toleranţă.

Pentru cine e interesat, săptămâna 1-7 octombrie este declarată Săptămâna Mondială a Vegetarianismului şi cuprinde mai multe sărbători anuale: Ziua Mondială a Vegetarianismului (1 octombrie), Ziua Mondială a Animalelor de fermă şi Ziua Internaţională a non-violenţei (2 octombrie), Ziua Mondială a Animalelor (4 octombrie).
Este o săptămână dedicată animalelor, compasiunii si iubirii faţă de aceste creaturi pe care Dumnezeu le-a lăsat pe pământ pentru a ne ţine nouă companie şi a ne ajuta. Animalele sunt fraţii noştri mai mici şi ar trebui să le tratăm ca atare.

"The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated" Matahma Gandhi 

Comentarii

  1. I found your translator! haaa!
    Happy Animal's Day!
    Here in Mexico we have only a few laws to protect us... but nobody cares about them!
    I am very lucky to have a human family who loves me a lot... like you all!
    Kisses and hugs
    Lorenza

    RăspundețiȘtergere
  2. Happy Animal's Day for each animal from this Planet!
    Sorry to hear that in Mexico too people are disinterested about animal welfare. I do hope that one day humans will be aware about our role and importance for this life.
    Good luck to us all.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hi! Nice to meet you! Happy Animals Day!!
    We love animals....but bad things happen everywhere....let's all pitch in and stay concerend and take action where we can...

    Hugs and snaggle-tooth kisses,
    Sierra Rose and her mom

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Torsiunea gastrică - o afecțiune ce-ti poate ucide rapid animăluțul dacă nu ești pe fază

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă